איך עובדים בחג פסח ובחול המועד ?

שתפו את הפוסט

איך עובדים בערב חג? כמה שעות עבודה צריך לעבוד בחול המועד? מהן המגבלות בחופשה מרוכזת ("גשר") ?

לקראת החגים הבאים עלינו לטובה, דניאל ויצמן עושה לנו קצת סדר בדברים.

  1. כמה שעות צריך לעבוד בערב פסח ?

השנה אמנם זה לא כ"כ רלוונטי כי ליל הסדר יוצא בערב שישי. ככלל, סעיף 2(ב) לחוק שעות עבודה ומנוחה קובע, כי יום עבודה בערב חג (יום שלפני חג), במקומות עבודה אשר עובדים שישה ימים בשבוע, לא יעלה על שבע שעות.

במקומות עבודה אשר עובדים חמישה ימי עבודה בשבוע נקבע כי בערב חג יהיה יום עבודה של שמונה שעות בתשלום של תשע שעות, או יום עבודה של שבע שעות בתשלום של שמונה שעות (כלומר, שעה פחות ממסגרת העבודה הרגילה, אבל לא פחות משבע שעות).

עם זאת, על פי החלטת מעביד או על פי נוהג מקובל, במקום עבודה בו במשך שנים עבדו בערב החג ארבע או חמש שעות, עשויה זכות זו במרוצת הזמן להפוך לנוהג ולתנאי בחוזה העבודה האישי של העובדים.

  1. מהן שעות העבודה המקסימאליות, המותרות בימי חול המועד ?

בחוקי העבודה אין כל התייחסות לשעות העבודה בימי חול המועד. לפיכך, על פי החוק, יש לראות בימי חול המועד, לעניין שעות העבודה המותרות בהן, כימי עבודה רגילים.

עם זאת, במקומות עבודה מסוימים מקובל לעבוד בימים אלו מספר שעות נמוך מאשר בימי עבודה רגילים. כמו כן, ישנם הסכמים קיבוציים, בהם נקבע יום עבודה מקוצר בימי חול המועד, ומי שחל עליו הסכם כזה, חייב לנהוג בהתאם לאמור בהסכם.

  1. מה דינו של יום חופש בחול המועד או בערב חג ?

יום חופשה בחול המועד או בערב חג דינו כיום חופשה מלא. חוק חופשה שנתית מתייחס לימי חופשה מלאים, ואינו עוסק בחלקי יום חופשה. לכן, כאשר עובד נעדר יום שלם מן העבודה, אין משמעות לשאלה כמה שעות עבודה הוא היה אמור לעבוד באותו יום, ורואים יום היעדרות זה כיום חופשה מלא.

עם זאת נהוג להפחית רק את היום המקוצר (7 שעות או פחות) מהימים שנזקפו לעובד.

  1. האם ומתי ניתן להוציא את עובדי המשרד לחופשה מרוכזת ("גשר") ?

הפסיקה קבעה כי ניתן לקבוע חופשה מרוכזת בכפוף לשתי מגבלות עיקריות:

  • יש להודיע לעובדים על החופשה שבועיים מראש, אם אורך החופשה (כולל היום הפנוי והמנוחה השבועית) הוא מעל שבעה ימים.
  • לעובד יש ימי חופשה לניצול, כלומר שהוא לא נכנס ל"יתרה שלילית", אלא הדבר נעשה בהסכמת העובד.

אנו מציעים למעסיקים להודיע לעובדים, מראש, על כוונתם לגבי ימי החופש בפסח וגם בסוכות. כך, כולם יוכלו לתכנן מראש – חופשות, טיולים ובכלל להיערך נכון יותר. חג שמח.

 

ערכה: דניאל ויצמן, מנהלת ביקורת | גיל הלוי גולד רואי חשבון ויועצים

הרשמו לניוזלטר שלנו

פרסומים נוספים

דילוג לתוכן