איך עובדים ב-1 בספטמבר, בראש השנה ובחול המועד ?

שתפו את הפוסט

ערכה: שירן מקירה, מנהלת ביקורת ותיק לקוחות | גיל הלוי גולד רואי חשבון ויועצים

1.        האם עובד זכאי לשכר עבודה ביום ההיעדרות הראשון ללימודים ?

ככלל, החוק אינו מקנה זכות להיעדר בתשלום ב-1 בספטמבר לשם ליווי ילד ביום הראשון ללימודים (או בכלל). עם זאת, בהסכמים קיבוציים ובצווי הרחבה שונים נקבע, כי עובדים יהיו זכאים להיעדר מעבודתם בתשלום (ימי בחירה) בלי שיום זה ינוכה מימי החופשה העומדים לרשותם ( עם או בלי פירוט אילו ימים ייחשבו כיום בחירה).

נציין כי עובד רשאי לקחת יום אחד מתוך ימי החופשה השנתית לה הוא זכאי במועד שיבחר, זאת בהודעה למעבידו 30 ימים מראש.

כמו כן, ממאי 2010 עובד יכול לבחור מועד נוסף לניצול יום חופשה מתוך ימי החופשה השנתית הצבורים לזכותו, ולפיכך, גם עובד שאין לו זכות ליום בחירה מכוח הסכם קיבוצי או צו הרחבה יכול לקחת יום חופשה, על חשבון החופשה השנתית שלו, בהודעה מראש למעביד כאמור לעיל.

2.       כמה שעות צריך לעבוד בערב ראש השנה או בערב חג סוכות ?

סעיף 2(ב) לחוק שעות עבודה ומנוחה קובע, כי יום עבודה בערב חג (יום שלפני חג), במקומות עבודה אשר עובדים שישה ימים בשבוע, לא יעלה על שבע שעות.

במקומות עבודה אשר עובדים חמישה ימי עבודה בשבוע נקבע כי בערב חג יהיה יום עבודה של שמונה שעות בתשלום של תשע שעות, או יום עבודה של שבע שעות בתשלום של שמונה שעות (כלומר, שעה פחות ממסגרת העבודה הרגילה, אבל לא פחות משבע שעות).

עם זאת, על פי החלטת מעביד או על פי נוהג מקובל, במקום עבודה בו במשך שנים עבדו בערב החג ארבע או חמש שעות, עשויה זכות זו במרוצת הזמן להפוך לנוהג ולתנאי בחוזה העבודה האישי של העובדים.

3.       מהן שעות העבודה המקסימאליות, המותרות בימי חול המועד ?

בחוקי העבודה אין כל התייחסות לשעות העבודה בימי חול המועד. לפיכך, על פי החוק, יש לראות בימי חול המועד, לעניין שעות העבודה המותרות בהן, כימי עבודה רגילים.

עם זאת, במקומות עבודה מסוימים מקובל לעבוד בימים אלו מספר שעות נמוך מאשר בימי עבודה רגילים. כמו כן, ישנם הסכמים קיבוציים, בהם נקבע יום עבודה מקוצר בימי חול המועד, ומי שחל עליו הסכם כזה, חייב לנהוג בהתאם לאמור בהסכם.

4.       מה דינו של יום חופש בחול המועד או בערב חג ?

יום חופשה בחול המועד או בערב חג דינו כיום חופשה מלא. חוק חופשה שנתית מתייחס לימי חופשה מלאים, ואינו עוסק בחלקי יום חופשה. לכן, כאשר עובד נעדר יום שלם מן העבודה, אין משמעות לשאלה כמה שעות עבודה הוא היה אמור לעבוד באותו יום, ורואים יום היעדרות זה כיום חופשה מלא.

עם זאת אנחנו (ואחרים מן הסתם) נוהגים להפחית רק את היום המקוצר (7 שעות או פחות) מהימים שנזקפו לעובד.

5.       האם ומתי ניתן להוציא את עובדי המשרד לחופשה מרוכזת ("גשר") ?

הפסיקה קבעה כי ניתן לקבוע חופשה מרוכזת בכפוף לשתי מגבלות עיקריות:

א)       יש להודיע לעובדים על החופשה שבועיים מראש, אם אורך החופשה (כולל היום הפנוי והמנוחה השבועית) הם מעל שבעה ימים.

ב)       לעובד יש ימי חופשה לניצול, כלומר שהוא לא נכנס ל"יתרה שלילית", אלא הדבר נעשה בהסכמת העובד.

הרשמו לניוזלטר שלנו

פרסומים נוספים

דילוג לתוכן